2 years ago
2484 Views

Ruzmarin za bolju cirkulaciju krvi

Written by
ruzmarin

RUZMARIN [rosmarinus officinalis]

Narodni naziv: rozmarin, rosmarin, rožmarin, rusmarin, ruzmarin, ruzman, zimorad

Opis biljke:

Ruzmarin je razgranata biljka oblika grma koja je i zimi zelena. Listovi su nasuprotni, sjedeći, čvrsti i uski, dužine 2 do 3 cm. Rubovi listova su cijeli i prema dole savijeni. Gornja strana lista je tamno zelene boje, a donja sivo bijela. Između listova, na krajevima ogranaka razvijaju se pršljenasto na malim peteljkama Ijubicasto plavi cvjetovi. Jakog su mirisa, nalik na kamfor, a ljutog, aromatičnog i malo gorkog ukusa.

Stanište:

Nalazi se na sunčanim i kamenitim stranama obalnog područja , a kao ukrasna biljka uzgaja se po vrtovima i parkovima. Osjetljiv je na mraz pa ga je potrebno zaštititi.

Ljekoviti dio biljke:

Za lijek se skupljaju cvjetovi, izdanci u cvatu i listovi. Cvjetovi i biljka se suše u hladu. Čuvaju se u zatvorenim posudama.

Ljekovito djelovanje:

Ruzmarin je veoma koristan kao lijek za poboljšanje cirkulacije krvi, za liječenje slabe probave i tromosti želuca i anemije. Biljka djeluje na poboljšanje funkcije jetre i pražnjenja žučnog mjehura, a sve to djeluje na opšte poboljšanje cijelog organizma.

Koristi se za liječenje reumatizma mišića, nervnih bolova, glavobolje , duševne i fizičke iznemoglosti. Koristi se i kao sredstvo za poboljšanje vida. Za unutrašnju upotrebu priprema se čaj, a za spoljnu upotrebu se koristi alkoholna tečnost koja služi kao sredstvo za masažu.

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Ljekovite Biljke · Prirodni lijek

Komentari