2 years ago
2024 Views

Najljekovitija biljka za zdravo srce i miran san

Written by
valerijana

Valerijana (Valeriana officinalis) je ljekovita biljka koja se koristi za liječenje mnogih bolesti i ublažavanje tegoba već više hiljada godina.

Biljka se zbog svog ljekovitog svojstva i primjene koristila u Starom Rimu (Dioskurides) i Staroj Grčkoj (Galen), a u 18. i 19. vijeku je bila jedan od najupotrebljavanijih lijekova. Pored toga što valerijanu ljudi koriste kao lijek, poznato je da je mačke koriste (pasu travu ili korjen) kada imaju neke “zdravstvene probleme”, pa se zato za valerijanu koristi i naziv macina trava.

UPOTREBA:

50g suhe valerijane (Valeriana officinalis) stavite u čistu suhu teglu i prelijte sa 300ml 70% alkohola ili jake rakije. Zatvorite teglu i dobro promućkajte. Čuvajte na tamnom i prohladnom mjestu dvije nedjelje uz češće mućkanje. Nakon tog perioda pažljivo odlijte tečnost iz tegle, ostavite da se slegne pa procjedite kroz čistu gazu. Čuvajte u dobro zatvorenoj flašici od tamnog stakla.

Kod nervoze pijte po dvadeset kapi 3 puta na dan pola sata prije jela. Za miran san pola sata pre spavanja popijte 30 kapi tinkture sa malo vode. Nemojte jesti barem dva sata prije spavanja (najbolje da večera bude lagan obrok bogat ugljenim hidratima).

Čajna mešavina za regulisanje srčanog ritma i protiv angine pektoris

100 g Valerijana (Valeriana officinalis)
100 g Angelika (Angelica officnalis)
50 g Glog (Crataegus oxyachanta)

Sve biljke pomiješati pa tri supene kašike smjese preliti sa 600 ml ključale vode.Promiješati, poklopiti i ostaviti da stoji 1 sat. Procijediti i podijeliti u tri doze. Piti pola sata prije jela nezaslađeno.

Obloge i kupke
Obloge i masaža čajem od valerijane koriste se protiv bolova u leđima, ali i protiv migrene, vrtoglavice, glavobolje i mučnine. Kupka u vodi sa valerijanom povoljno djeluje na ženske reproduktivne organe.

Upozorenje
Na osnovu viševekovnog iskustva i najnovijih naučnih ispitivanja, može se zaključiti da je valerijana veoma ljekovita biljka. Valerijana jača imunitet, a povoljno djeluje i na organe za disanje, nerve, krvne sudove, srce i stomak.
Preporučuje se da se poslije tri nedelje upotrebe valerijane napravi pauza, kako bi se izbjegli neželjeni efekti.

Naročito treba da vodite računa ukoliko sami berete travu (koren), pošto ima sličnih biljaka koje su otrovne, piše ljekovitirecepti.com.

Article Tags:

Komentari