2 years ago
1400 Views

Ljekovita svojstva čička

Written by
cicak

ČIČAK – arctium lappa

Narodni naziv: čičak zeleni, gorki lepuh, konjski čičak, lepušina, podlanica, repuh, veliki čičak, veliki lepuh

Opis biljke: Čičak je dvogodišnja biljka koja ima dugačak i sivosmeđi i vretenasti korjen. U prvoj godini pojavljuju se veliki prizemni listovi s peteljkama i nepravilnog srcolikog oblika. U drugoj godini izraste uspravna razgranata stabljika visine od 1 do 1 1/2 metar. Listovi su sve manji idući prema vrhu stabljike. Cvjeta u glavicama s grimizno crvenim cjevastim, gusto zbijenim cvjetićima, što imaju kukice pomoću kojih lako prijanjaju za odjeću.

Stanište: Raste uz puteve, na livadama i neobradjenom zemljištu.

Ljekoviti dio biljke: Za lijek se upotrebljavaju korjen, listovi i sjeme. Dvogodišnje korjenje sakuplja se u proljeće i jesen, listovi dok su još mladi, a sjeme kad sazrije.

Ljekovito djelovanje: Korjen čička djeluje protiv otrovno, pospješuje izlučivanje mokraće i znoja te čisti krv. Isto tako koristi se u liječenju veneričnih bolesti, svih vrsta čireva, skrofula, gihta (uloga), zastarjelih reumatskih bolesti, vodene bolesti i trovanja živom. Čaj od mladog lišća koristi se u liječenju katara želuca i nadutosti, a dobro je sredstvo i protiv raznih osipa, čireva, gnojnih rana i ranica u ustima.

Sjeme čička koristi se za sve bolesti za koje se koristi i korjen i listovi, s time što sjeme jače djeluje. Sjeme čička koristi se za pravljenje čičkova ulja koje je jako dobar lijek protiv peruti i ispadanja kose. Korjen, listovi i sjeme čička nakon godinu dana gube svoje ljekovito djelovanje. Također, korjen i list koriste se i kod upale i čireva želuca, koriste se kod pospješivanja znojenja, kod varenja, pomažu u ublažavanju reume, kožnog ekcema, lišaja, osipa, gnojnih rana i skorbuta. Suh korjen stucan u prah i pomješan sa jestivim (maslina ) uljem, lijeci gnojne rane kada se njime namažu.

Prah od suhog korjena pomešjan sa zečjim lojem izvlači strana tijela iz rane. U slučaju poremećaja živca lica ( Nervus facialis ), kada se usta iskrive, zdrobi se svjež koren i lišće sa donjim dijelom stabljike čička i privije na zdravu stranu. Kod gnojnih procesa usne šupljine grglja se a čirevi i rane se ispiraju , a osip po koži oblaže oblogom od čičkovog lišća,  koja ima osobinu da hladi. U vinu skuhano lišće čička liječi od mokraćnih kamenaca. Oni nestaju i kada se uzima sitno izrezan čičkov korjen ( ili prah ) od suhog korjena, pomješano sa medom. Kada se koža glave dobro opere čajem od čičkovog korjena, a svaki drugi dan namaže čičkovim uljem, stimuliše rast kose, ako je korjen zdrav.

Article Tags:
· ·
Article Categories:
Ljekovite Biljke · Prirodni lijek

Komentari