4 years ago
1675 Views

Crni kumin – lijek za sve

Written by
crnikumin

crnikumin

Crni kumin, kim ili Nigella sativa, korišćen je još u starom Egiptu, a danas je poznat kao jedna od najefikasnijih ljekovitih biljaka u prevenciji i liječenju niza zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju i univerzalnim lijekom, onim koji liječi gotovo sve bolesti.

Kao tradicionalna biljka Orijenta, crni kumin raste u istočnim i toplim zemljama, naročito u Egiptu, Siriji, Pakistanu i Turskoj. Iako njegovo korišćenje započinje još u doba faraona, ljekovita svojstva ove biljke naučno se istražuju tek od prije 60 godina. Od tada je sprovedeno više od 200 studija na različitim univerzitetima i u njima je dokazano da kim povoljno utiče na veliki broj bolesti, posebno autoimune – poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, alergija, alergijskog rinitisa, kao i da umanjuje holesterol i trigliceride, ublažava šećernu bolest, visoki krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, upalu pluća i sinusa, gastritis, čir, infekciju helikobaterom, bolesti jetre, hronični umor, slabu cirkulaciju, karcinom, a od izuzetne je pomoći i kod hemoterapije i terapije zračenjem.

Klinički je dokazano da crni kumin ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme, a njegovo ulje širi disajne puteve i olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem sprečava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije. Na prirodan i bezbjedan način priprema organizam da blaže reaguje na alergene i postepeno povećava toleranciju organizma na njih.

Kim djeluje povoljno i na kardiovaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska. Studije su pokazale da primjena ulja crnog kumina dovodi do snižavanja ukupnog holesterola, triglicerida i vrijednosti takozvanog lošeg (LDL) holesterola. Može se koristiti za snižavanje vrijednosti šećera u krvi tako što stimuliše pankreas da luči insulin i povećava osjetljivost ćelija na njega. Poseban efekat pokazuje kod dijabetesa tipa 2.

Posljednjih godina istraživanjima je dokazano i antitumorsko dejstvo crnog kumina, te se on može koristiti i kao pomoć u liječenju karcinoma jer djeluje direktno na maligne ćelije i jača odbrambenu moć organizma.

banjaluka.com

 

Article Tags:
· · · · · ·
Article Categories:
Ljekovite Biljke · Prirodni lijek

Comments to Crni kumin – lijek za sve

Komentari