2 years ago
1609 Views

SOK OD MRKVE: Jača imunitet, reguliše holesterol i stabilizira razinu šečera u krvi

Written by
mrkvasok2

Mrkva je odličan izvor nutritivnih spojeva koji pomažu u prevenciji i liječenju niza bolesti i poremećaja

U sastavu mrkve pronalazimo tiamin, niacin, vitamin B6, folnu kiselinu, mangan, dijetalna vlakna, vitamin A, C, K i kalij.

Jača imunitet i sudjeluje u prevenciji srčanih bolesti

Beta karoten je odličan izvor vitamina A koji jača imunološki sustav i štiti zdravlje očiju. Svakodnevnim ispijanjem soka od mrkve možete smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Vitamin A pomaže u stvaranju zaštitnog sloja koji okružuje unutarnje organe i štiti ih od štetnog utjecaja patogenih organizama.

Ubrzava metabolizam

Sok od mrkve je odličan izvor vitamina B kompleksa koji sudjeluju u razgradnji glukoze, masti i proteina. Istraživanja su pokazala da vitamini B kompleksa smanjuju razinu stresa koji u velikom broju slučajeva otežava mršavljenje.

Regulira razinu holesterola

Visok udio kalija u sastavu mrkve pomaže u regulaciji razine holesterola, a istovremeno potiče i rad jetre. Kalij, zajedno s manganom i magnezijem stabilizira razinu šećera u krvi i na taj način smanjuje rizik od nastanka dijabetesa.

Sudjeluje u prevenciji raka

Mrkva je odličan izvor karotenoida, spojeva koji smanjuju rizik od nastanka raka dojke, debelog crijeva i prostate.

Detoksicira jetru

Svakodnevnom konzumacijom soka od mrkve ćete potaknuti eliminaciju toksina iz jetre. Rad i zdravlje jetre direktno utječe na rad i zdravlje probavnog sustava.

Poboljšava zdravlje kože

Detoksikacijska svojstva soka od mrkve ga čine odličnim za prevenciju i uklanjanje akni i prištića. Visok udio vitamina A će pomoći ublažiti simptome bolesti i poremećaja kože, kao što su dermatitis i psorijaza. Beta karoten će smanjiti rizik od nastanka prijevremenih znakova starenja kože i povećat će razinu kolagena.

Potiče mršavljenje

Sok od mrkve ima nisku kalorijsku vrijednost i preporuča se svim osobama koje imaju problema s održavanjem zdrave tjelesne težine. Sadrži prirodne šećere, a ako ga pomiješate sa sokom od jabuke, celera i krastavca, dobit ćete napitak koji je zasitan, a istovremeno hranjiv.

Odličan je napitak poslije treninga

Vitamin A će ubrzati oporavak mišića nakon treninga i potaknuti povećanje mišićne mase. Visok udio fosfora će pomoći u izgradnji i oporavku mišića, a istovremeno sudjeluje u održavanju mišićne mase.

Redovita konzumacija soka od mrkve se naročito preporuča trudnicama i dojiljama jer ima pozitivan utjecaj na njihovo zdravlje, kao i zdravlje bebe:

  • sok od mrkve poboljšava kvalitetu mlijeka i obogaćuje ga vitaminom A
  • sok od mrkve sudjeluje u prevenciji infekcija tijekom trudnoće, što je naročito važno tijekom prvog tromjesečja
  • sok od mrkve je zasitan, a istovremeno nutritivan, zbog čega je odličan za svakodnevnu prehranu trudnica.

Kako piti sok od mrkve?

Većina ljudi voli slatkasti i osvježavajući okus soka od mrkve. Možete ga pripremati zajedno s narančom, limunom, đumbirom ili mentom. Sok od mrkve i, primjerice, cimeta ima odlično antioksidacijsko djelovanje i smanjuje rizik od nastanka kancerogenih stanica, visokog krvnog tlaka i dijabetesa tipa 2.

Neki stručnjaci vjeruju da je sok od mrkve zdraviji od cjelovitih mrkvi jer tijelo lakše apsorbira sve nutritivne spojeve iz soka. Svaki dan na prazan želudac ili uz doručak popijte čašu soka od mrkve. Ako bolujete od nekih bolesti ili uzimate lijekove, svakako se posavjetujte s liječnikom prije svakodnevne konzumacije soka od mrkve, piše centarzdravlja.hr.

Article Categories:
Magazin · Zdravlje

Komentari