2 years ago
1415 Views

Ovo su najzdraviji čajevi svijeta

Written by
cajevisvijeta

Crni čaj može pomoći u prevenciji oštećenja pluća uzrokovanih pušenjem. Nedavno istraživanje je pokazalo da čaj od kamilice može produžiti životni vijek, a naučnici ističu da i druge vrste čajeva vašem zdravlju mogu doprinjeti u tolikoj mjeri da će smanjiti rizik od nastanka niza bolesti i poremećaja.

Čaj od listova kafe

Istraživanje, koje su prije dve godine proveli američki naučnici, je pokazalo da čaj od listova kafe može pospješiti zdravlje cjelokupnog organizma. Ono, što iznenađuje jeste činjenica da listovi kafe sadrže izuzetno visok nivo antioksidanata i aktivni spoj mangiferin, za kojega je dokazano da pomaže u regulaciji nivoa šećera i holesterola, a istovremeno štite zdravlje neurona.

Zeleni čaj

Zeleni čaj je odličan izvor moćnih antioksidanata. On sadrži vrlo visoku koncentraciju polifenola koji pomažu u prevenciji raka dojke, pluća i debelog crijeva. Zeleni čaj može pomoći i u prevenciji Alchajmerove bolesti i bolesti kardiovaskularnog sistema.

Crni čaj

Naučnici su ustanovili da osobe, koje dnevno piju 2-3 šoljice crnog čaja, imaju za 50% manji rizik od nastanka demencije, u odnosu na one koji crni čaj piju rijetko ili nikako. Istraživanja su pokazala da crni čaj može pomoći u prevenciji oštećenja pluća uzrokovanih pušenjem.

Čaj od mente

Čaj od mente može pospješiti rad probavnog sistema i smanjiti nivo stresa. Menta takođe može pomoći u prevenciji bolesti kardiovaskularnog sistema i smanjiti rizik od nastanka depresije, hroničnog stresa i anksioznosti.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice se smatra jednim od najzdravijih čajeva poznatih čovjeku. Naučnici su ustanovili da svakodnevna konzumacija čaja od kamilice može pomoći u prevenciji niza stanja i poremećaja, a efikasnom se pokazala i u njezi kože, prenosi centarzdravlja.rs.

Article Categories:
Magazin · Zdravlje

Comments to Ovo su najzdraviji čajevi svijeta

Komentari