2 years ago
2789 Views

NAJVEĆE OTKRIĆE U MEDICINI POSLIJE ANTIOBIOTIKA: Pronađen lijek za dijabetes

Written by
lijekdiabetes

Revolucionarna terapija dijabetesa pacijentovim vlastitim matičnim čelijama, koju su osmislili stručnjaci sa Harvarda, već je prozvana “najvećim otkrićem u medicini poslije antibiotika”.

Na čelu tima naučnika s Harvarda koji rade na razvoju revolucionarnog lijeka nalazi se Dag Melton, koji je svojoj rođenoj djeci, koja od malena imaju dijabetes, obećao da će pronaći lijek protiv ove bolesti.

Posljedice svega bi mogle da budu kraj svakodnevim injekcijama insulina, a smrtonosne komplikacije koje sa sobom nosi šećerna bolest, kao što su sljepilo, otkazivanje bubrega, moždani i srčani udar – postaće samo do istorije.

Terapija, čija osnova je stvaranje ćelija koje proizvode insulin iz matičnih ćelija, opisuje se kao “fenomenalno dostignuće koje će imati nesagledivi značaj u istoriji borbe protiv dijabetesa”.

Tim istraživača sa Harvarda je ranije objavio da je napravio “džinovski korak” u potrazi za lijekom za dijabetes tipa jedan

Na čelu tima naučnika sa Harvarda je Dag Melton, čije dvoje djece imaju dijabetes. On je prije nekoliko godina obećao svojoj deci da će pronaći način da ih izlječi, i izgleda da je u tome uspeo. On je “natjerao” ćelije kože da se “pretvore” u ćelije koje proizvode insulin, a prvi laboratorijski testovi pokazali su se potpuno uspješnim.

Sada smo samo jedan korak od cilja. Pokazao sam da je ovo moguće, sad sam pun energije – rekao je Melton, komentarišući svoj rad.

Najavio je da će ispitivanja na ljudima početi već za nekoliko godina, a njegov kolega sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) rekao je da će “posljedice ovog otkrića, ukoliko se bude dokazalo da ono funkcioniše, biti jednake kao što su bile posljedice početka upotrebe antibiotika”, prenosi telegraf.rs.

Article Categories:
Bolesti · Magazin · Zdravlje

Comments to NAJVEĆE OTKRIĆE U MEDICINI POSLIJE ANTIOBIOTIKA: Pronađen lijek za dijabetes

Komentari

Prirodni Lijek says:

Najbolje bi bilo da se obratite doktoru s obzirom da je u pitanju dijete od 10 godina