2 years ago
978 Views

Najefikasniji načini borbe protiv celulita

Written by
celulit

Celulit nije presudno povezan sa prekomjernom tjelesnom težinom. Na njegovu pojavu, prije svega, utječu ženski spolni hormoni, osobito u periodu puberteta, trudnoće i prije menopauze. Pravilnom prehranom, koja omogućava lučenje otpadnih tvari, može se puno postići u ublažavanju celulita.

Glavni uzrok razvoja celulita je poremećaj mikrocirkulacije potkožnog tkiva. Oštećenje vezivnog tkiva stanica sitnih krvnih žila izaziva njihovu povećanu propusnost i prolazak tekućine u međustanični prostor. Zbog toga potrebne hranljive tvari ne dolaze u stanicu, a štetne se nagomilavaju.

Jod – potiče razmjenu tvari i ubrzava sagorijevanje masti. Puno ljudi koji pate od nedostatka joda, osjećaju umor i debljaju se usprkos svim naporima. Ako se tako osjećate, provjerite razinu joda u krvi.

Željezo – prilikom sagorijevanja mast daje stanicama potreban kisik. Ima ga u velikoj količini u kupusu, špinatu, mahunarkama, rajčici, ribi i morskim plodovima.

Magnezij – mineral koji daje snagu. Ima ga u zelenoj salati, bananama i orasima. Jedna banana osigurava šestinu dnevnih potreba. Magnezij štiti od grčeva prilikom sportskih aktivnosti.

Vitamin C – ima ga u svježem voću (kiviju, agrumima, kiselim jabukama i bobičastom voću).

Jabučni ocat – samo 1 žlica razrijeđena vodom prije ručka dovoljna je da se sagorijevanje bjelančevina dvostruko poveća i da se vezivno tkivo „probudi“. Na taj način se celulit gubi. Jabučni ocat sadrži kalcij, silicij, magnezij, fosfor i natrij.

Nezasićene masne kiseline – „izvlače“ mast iz stanica, a osim toga snižavaju razinu kolesterola u krvi. Potrebna dnevna doza je 25 g. Također, smanjuju rizik od upala, sužavanja krvnih žila i alergija, piše zdravljeizprirode.hr.

Article Tags:
Article Categories:
Ljepota i njega · Magazin

Komentari