2 years ago
1238 Views

Dijeta sa supom od povrća

Written by
supaodpovrca

Ovaj put vam donosimo vrlo zanimljivu dijetu, koja vas ne ograničava kada je u pitanju količina hrane.  Povrće vam je osnova.

Ova dijeta je poprilično popularna, jer može da brzo topi salo, a dozvoljeno vam je još različitih jela i kombinacija, osim supe, koja je najvažnija. Povrće za supu je posebno odabrano da biste sa njom lakše došli do željene težine.

Povrće i recept za supu

Za ovu dijetalnu supu potrebno vam je: 6 glavica crvenog luka, srednje veličine, 3 paradajza, 1 manja glavica kupusa, 2 zelene paprike “babure”, 1 vezica celera, sviježe začinske biljke i malo soli i bibera.

Povrće izrežite na manje komade i stavite ga u šerpu sa vodom (neka voda pokrije povrće u potpunosti). Dodajte kocku bujona od povrća so i biber i kuhajte na najjačoj vatri 10-tak minuta. Smanjite jačinu i nastavite kuhati dok svo povrće ne omekša. Na kraju dodajte sviježe začinsko bilje po želji i služite toplo.

Sa ovom dijetom ćete dobiti odlične rezultate, naravno, ukoliko izbacite iz ishrane (ili svedete na minimum): alkoholna pića, hljeb, gazirane sokove, šećer i bilo kakvu masnu hranu.

Dobra vijest je da supe možete pojesti koliko god želite, mada je preporučljivo da je ograničite na 4 tanjira na dan. Ova dijeta traje sedam dana, a možete izgubiti i do 7 kilograma.
Povrće u dijeti, dan po dan

Prvi dan, uz supu, jedite i sviježe voće, ali izbjegavajte banane i grožđe. Drugi dan, pored supe, uključite i još povrća (brokoli, špinat, mladi grašak, …) Izbjegavajte kukuruz i grah. Za večeru možete uzeti jedan krompir pečen na malo maslinovog ulja.

Treći dan kombinujete, pored supe, i voće i povrće, a četvrti dan na to dodajte malo banana i jogurt.

Peti dan imate pravo na malo mesa. Pored supe (koja je, zaključili ste, obavezna) napravite sebi malo piletine ili govedine (poželjno kuhane) i sviježi paradajz. Šesti dan jedete supu (naravno, svaki dan, isključivo onu čiji smo recept naveli), piletinu ili govedinu kao i dan prije, ali i zelenu salatu.

I zadnji, sedmi dan, pored supe jedite crnu (ili divlju) rižu sa povrćem i voćni sok (naravno, bez šećera).

Tokom dijete poželjno je da konzumirate mnogo vode i osviježavajućih napitaka ali i čajeve za čišćenje organizma.

Article Categories:
Dijeta · Magazin · Zdravlje

Komentari